Τι είναι ένα antivirus;

Αρχικά, ένα antivirus ήταν ένα λογισμικό που ανίχνευε και μερικές φορές αφαιρούσε ιούς υπολογιστών από μολυσμένες συσκευές, βοηθώντας επίσης να σταματήσει η περαιτέρω διάδοση του κακόβουλου περιεχομένου. Αυτή ήταν η κατάσταση κυρίως τη δεκαετία του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Ωστόσο, με τη δραματική αύξηση του αριθμού των κακόβουλων προγραμμάτων σε άλλες κατηγορίες, τα antivirus έχουν εξελιχθεί σε πολύπλοκες λύσεις ασφάλειας.

Για να διασφαλιστεί η προστασία των χρηστών τους, τα περισσότερα σύγχρονα προϊόντα ασφαλείας χρησιμοποιούν πολλαπλές τεχνολογίες. Αυτές τους επιτρέπουν να καταπολεμήσουν ένα ευρύ φάσμα κακόβουλων δραστηριοτήτων, όπως η κατασκοπεία, το keylogging, η υποκλοπή στοιχείων σύνδεσης, η μη εξουσιοδοτημένη εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, η ανεπιθύμητη κρυπτογράφηση αρχείων (μέσω ransomware), η εξαγωγή δεδομένων (από banking Trojans), το spam, τις απάτες, καθώς και άλλα είδη κυβερνοαπειλών.

Πώς λειτουργεί μια σύγχρονη λύση κυβερνοασφάλειας;

Στο μακρινό παρελθόν, τα περισσότερα antivirus στηρίχθηκαν σε μεγάλο βαθμό σε σειρές σάρωσης (που συχνά αναφέρονται ως “υπογραφές”) που περιέγραφαν γνωστές παραλλαγές κακόβουλου λογισμικού. Ωστόσο, οι κατασκευαστές antivirus εμπλούτισαν τις υπογραφές με πολύ πιο εξελιγμένες τεχνολογίες ανίχνευσης, βασισμένες σε πληροφορίες που συλλέχθηκαν από διάφορες τεχνολογίες και προσεγγίσεις όπως η εξομοίωση, η ευρετική ανάλυση και η ανάλυση συμπεριφοράς, ώστε να εντοπίζονται ακόμη και άγνωστες παραλλαγές και οικογένειες κακόβουλου λογισμικού.

Αυτή η ευφυΐα των antivirus, ενισχύεται από προηγμένους αλγόριθμους μηχανικής μάθησης, sandboxing, έλεγχο φήμης που βασίζεται σε cloud, καθώς και άλλες τεχνολογίες. Έτσι, τα σύγχρονα προϊόντα ασφαλείας ανιχνεύουν και μπλοκάρουν τα περισσότερα καινούρια και ύποπτα στοιχεία απευθείας στο επίπεδο του endpoint.

Πηγή: https://www.eset.com

Συνεργαζόμενα Antivirus

Contact Us